Çatı yalıtımı, evinizin ve işyerinizin ısısını dengelerken, enerji harcamalarınızı düşürmeye yardımcı olan en önemli faktörlerden biridir.
Çatı Yalıtımının Önemi
Çatı yalıtımı, hem evinizin hem de işyerinizin enerji verimliliğini arttırmaya yardımcı olur. Isı kaybını azaltarak, ısınma ve soğutma sistemlerinin daha az enerji kullanmasına olanak tanır. Bu da enerji harcamalarınızın (doğalgaz, elektrik faturası v.b) azalmasını sağlar.
Çatının ısınması ve soğuması çatı malzemelerinde çatlamalara ve kırılmaya neden olabilir. Çatı yalıtımı bu hava değişimlerini azalttığından çatı yapı malzemelerinin (ahşap, sac v.b.) ömrünün uzamasını sağlar.
Çatı Yalıtımı Yapılmayan Binaların Sorunları
Çatı yalıtımı bulunmayan binalarda birçok sorun ortaya çıkar. Özellikle kış aylarında, iç mekanların ısınması için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulur. Isı kaybının fazla olması, ısıtma sistemlerinin daha fazla çalışmasına, bu da enerji harcamalarının (doğalgaz, elektrik faturası v.b) artmasına neden olur.
Ayrıca, çatı yalıtımı bulunmayan binalarda nem ve rutubet sorunları da yaşanabilir. Çünkü, iç mekandaki ısının dışarıya kaçması ve soğuması sonucu, yoğuşma meydana gelir. Bu da, ev veya işyerinizde rutubet, küf oluşumuna yol açabilir.
Çatı Yalıtımı Malzemeleri
Çatı yalıtımı için kullanılabilecek birkaç farklı yalıtım türü vardır. Bunların hepsi farklı avantajlara ve dezavantajlara sahiptir.
1. Püskürtme Yalıtımlar
Püskürtme yalıtımlar genel olarak makine ile uygulanır. Uygulama yalnızca profesyonel ekiplerce yapılabilir. Püskürtme uygulaması sayesinde ek yersiz (yekpare) bir uygulama olduğundan ısı ve ses köprüsü barındırmazlar.
1.1. Borlu Yalıtım
Makine ile mobil ekipler tarafından püskürtme olarak uygulanır. Doğal ve yangına dirençli bir malzemedir. Özellikle ek yersiz uygulaması ve uzun süreli dayanıklılığı sebebiyle ülkemizde sıklıkla tercih edilmektedir.
1.1.1.Borlu Yalıtımın Avantajları
1.1.2. Borlu Yalıtımın Dezavantajları
1.2. Poliüretan Köpük
Poliüretan köpük (PU), poliüretan reçinesinin özel makinelerde püskürtülmesi ile uygulanır. Yüksek ısı yalıtımı özelliği yanında, ses yalıtımı özelliği de taşır.
1.2.1. Poliüretan Köpük Avantajları
1.2.2. Poliüretan Köpük Dezavantajları
2.1. Cam Yünü
Cam yünü, camın eritilerek elyaf haline getirilmesiyle üretilir. Yüksek ısı yalıtımı özelliğine sahip olan cam yünü, yanmaz özelliği sayesinde yangın güvenliği de sağlar.
2.1.1. Cam Yünü Avantajları
2.1.2. Cam Yünü Dezavantajları
2.2. Taş yünü
Taşyünü, bazalt ve diğer volkanik kayaçların eritilerek elyaf haline getirilmesiyle üretilir. Cam yününe benzer özelliklere sahiptir, ancak daha sert ve dayanıklıdır.
2.2.1. Taş Yünü Avantajları
2.2.2. Taş Yünü Dezavantajları
2.3. EPS (Genleştirilmiş Polistiren) Köpük
EPS köpük, polistiren granüllerinin ısıtılarak genleştirilmesiyle elde edilir. Yüksek ısı yalıtımı özelliğine sahip olan EPS köpük, hafifliği sayesinde kolay uygulanabilir. Yanıcı olması sebebiyle ülkemizde yeni binalarda çatı yalıtımı amacıyla kullanılması yerel yönetimler tarafından yasaklanmıştır.
2.3.1. EPS Köpük Avantajları
2.3.2 EPS Köpük Dezavantajları
2.4. XPS (Ekstrüde Polistiren) Köpük
XPS köpük, polistiren granüllerinin ekstrüzyon yöntemiyle ısıtılmasıyla elde edilir.