Trapez sac çatı kullandığınız yapılarda sac malzemenin alttan nem ve ‘terleme’ ile kaplandığını fark ettiyseniz, çok yüksek ihtimalle yoğuşma ve bunun sonucu olarak damlama sorunu yaşıyorsunuz demektir.
Yoğuşma (terleme) ve sonrasında damlama, hava çiy noktasına kadar soğutulduğunda ya da havanın içinde tutamayacak kadar su buharına doyduğu durumlarda meydana gelir. Bu, trapez saclarda nadir görülen bir sorun değildir. Ancak çatı yapısında, içerideki herhangi bir ekipman veya canlıda önemli sorunlara yol açabilir.
Bu yazımızda, oluklu trapez saclarda yaşanan yoğuşma (terleme) ve damlamanın bazı ana nedenlerini ve olası sorunları ile söz konusu sorunları çözmenin pratik yollarını tartışacağız.
Trapez sac yapılarda terlemeye (yoğuşma) neden olan nedir?
Yoğuşma ya da yaygın adıyla terleme, çok basit bir sebepten ötürü meydana gelir. Nemli hava ısındıkça genleşir, hafifler ve yükselmeye başlar. Yükselme esnasında görece daha soğuk olan trapez sac yüzeyi ile temas eden sıcak hava da soğumaya başlar. Eğer havanın nem oranı fazla ise yüzey fazla nemi tutamaz ve yoğuşma, yani terleme meydana gelir
Trapez çatınızın yüzeyi, bina içindeki havadan çok daha soğuktur, bu nedenle bu aşırı nem birikmesi için uygun bir ortam yaratır. Bu durumun özellikle dış sıcaklıkların daha da düştüğü gece saatlerinde meydana geldiğini görebilirsiniz.
Bazen trapez sac kullanan yapılarda terleme sorunlarının kesin nedenini belirlemek zordur. Sahip olduğunuz bina tipine bağlı olarak, çok sayıda farklı faktör bu aşırı nem birikimini oluşturabilir. Aşağıdaki kullanım yöntemleri farklı nedenlerden ötürü terlemeyi tetikliyor olabilir:
Tarımsal binalarda, besi çiftliklerinde ve damlarda yapılan hayvancılık
Yakacak odun-kömür veya kereste depolama
Araçlar ve çim biçme makineleri – buzun/karın erimesinden veya kurutulmadan yıkanan araçlar
Yıkanmış/ıslak zeminler
Saman ve diğer tarım ürünlerinin depolanması
Havalandırmasız ısıtıcıların kullanılması
Yemek pişirme
Banyo
Açık su havuzları
Nefes
Yanlış takılan cihazlar (çamaşır makineleri vb.)
Trapez sac yapılarda terleme ne gibi sorunlara neden olur?
Trapez sac çatının altında sürekli olarak yaşanan terleme problemleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda yapısal soruna yol açabilir:
Korozyon ve Paslanma – Düzenli olarak neme maruz kaldığında, trapez saclar paslanabilir ve bu da metal çatının yapısının gitgide zayıflamasına neden olur.
- Böcek İstilası – Böcekler nemli koşullarda çoğaldıkça, trapez saclardaki yüksek düzeyde yoğuşma, bina içinde böcek istilasına neden olabilir.
- Küf/Mantar – Küf ve mantar sadece kötü görünmekle kalmaz, aynı zamanda çatınızın yapısal bütünlüğünü tehlikeye atar. Hoş olmayan kokulara neden olabilirler ve hatta endişe verici sağlık sorunlarına yol açabilirler.
- Yalıtım Sorunları – Terleme, yalıtım malzemelerinin bozulmasına neden olarak performans kalitesini ve işlevselliğini azaltabilir.
- Malzeme Zararı – Dalmala üretim yapan makineler ile hammadde ve üretimi tamamlanmış malzemelere de ciddi zarar vermektedir.
- Zarar Gören Eşyalar – Elektronik devreler içeren malzemeler, özellikle yoğuşmaya maruz kaldıklarında hasar görme riskleri artar. Yüksek düzeyde nemlenme, paslanma ve korozyon yoluyla iç bileşenlere kalıcı zararlar verebilir.
Peki bu problemi nasıl çözebiliriz?
Yoğuşma rahatsız edici bir sorun olsa da, doğru önlemler alındığında kolayca kurtulmak mümkündür. Bu önlemlerin bazıları yapı inşa halindeyken bazıları ise sonradan alınabilir.
Nem kontrolü
Nem olmadan yoğuşma olamaz. Genel olarak, nemli havanın varlığını tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir, ancak bunu bina içinde sınırlandırmanın yolları vardır. İlk yol, binanızın yeterli drenaja sahip olduğundan emin olmaktır.
Yükseltilmiş bir taban oluşturmak, binayı yüzey zemininden kaldıracak ve yapının altında hava akışına izin verecektir. Bu, içeri giren nemin giriş yolunu sınırlamanın etkili bir yöntemidir. Entegre bir tabana sahip bina yapıları, aynı zamanda hem havanın hem de nemin binaya aşağıdan girmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Suyun bina içinde hapsolması, nemin ve yoğuşmanın oluşması için mükemmel bir ortam yaratır. Zemini yıkamak kadar basit bir şey bile yoğuşmayı tetiklemek için yeterli iç nemlenmeyi sağlayabilir. Bu nedenle her zaman alanı uygun şekilde havalandırdığınızdan ve hatta kurumaya yardımcı olması için fan kullandığınızdan emin olun.
Doğru yalıtım
Çatınız çok soğuk bir sıcaklığa ulaşmazsa, yoğuşmanın oluşacağı daha az ortam olacaktır. Trapez sac yapınızın dış yüzeyindeki sıcaklığı kontrol etmek zordur, ancak iç taraftaki soğukluğu kontrol edebilirsiniz. Trapez sac yapınızın iç yüzünün çok soğumasını ve çiy noktasına ulaşmasını önlemenin mükemmel bir yolu, yüksek kaliteli püskürtme yalıtım malzemesi kullanmaktır.
Trapez sac çatılar için en yaygın yalıtım türleri arasında borlu yalıtım, sprey köpük, sert köpük ve fiberglas keçeler bulunur. Borlu yalıtım, soğuk çatı yüzeyi ile sıcak, nemli hava arasındaki teması keseceği için en etkili yalıtım türlerinden biridir. Bor katkısı dolayısıyla yangın direnci sağlarken aynı zamanda küf ve mantar oluşumuna izin vermez ve haşereleri barındırmaz.
Seçilen yalıtım türünün metal yüzeye sıkı bir şekilde tutunduğundan emin olmalısınız. Yalıbor olarak yüksek standart ve uygulama kalitesi ile garantili yalıtım uygulamaları gerçekleştirmekteyiz. Detaylı bilgi için trapez sac yalıtımı sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Yeterli havalandırma
Nem sorunlarıyla uğraşırken havalandırma çok önemlidir. Bina yapınızın yeterli düzeyde hava akışı almasını sağlamak, trapez sac çatınızda karşılaştığınız yoğuşma miktarını büyük oranda düşürecektir.
Bunun için basit ama pratik bir yöntem, hava sirkülasyonunu teşvik etmek için çatı mahyaları boyunca ve saçakların altına menfezlerin yerleştirilmesidir. Sırt havalandırmaları, metal çatılar için en popüler seçeneklerden biridir. Sırt hattının tüm uzunluğu boyunca takılırlar ve hem ticari hem de tarımsal binalar için yaygın olarak kullanılırlar.
Çatı eğimi ve oluklar
Tipik olarak, çatınızın eğimi ne kadar düşükse ve oluklar ne kadar derinse, yoğuşma ile ilgili o kadar fazla sorununuz olur. Düşük eğimli bir çatıda fazla suyun akması daha zor olduğu için yoğuşmayı tutar.
Daha derin oluklar ile, su oluğun dik bölgeden aşağı doğru hareket edecek, ancak daha sonra eğim çok düşükse bir damla oluşacaktır. Daha yüksek bir çatı eğimi ile, havanın mahyadan kaçmasına ve nemi dağıtmasına izin verebilirsiniz.
Isıtıcılar
Isıtmalı binalarda, dışarıya havalandırılan ısıtıcılar kullanın. Sıcak, havalandırmasız ısıtıcılar, suyu tutarak aşırı neme katkıda bulunabilir ve bu da yoğuşmaya neden olur.
Nem giderici
Nem gidericiler, çevredeki nemli havayı alır ve nemsiz havayı dışarı atarak çalışır. İç bina alanını kurutmak ve sıcak, nemli havanın yükselmesini önlemek için tasarlanmıştır.
Nem giderici kullanımının etkili olabilmesi için doğru yalıtım,hava geçirmez contalar gibi diğer bileşenlerle birlikte kullanılması tavsiye edilir.
İnşaat Süreci
Terlemeyi önleme, inşaat süreciyle birlikte başlar. Yapınızı inşa edecek konumu belirlerken, suyun doğal bir şekilde drenajını sağlayabilmek için yüksek bir alan seçmeye çalışın. İnşaat alanının çevresinde bulunan zeminden daha yüksek bir yüzeyde inşaat yapamıyorsanız, suyu yapıdan uzak tutmak için geniş bir hendek veya çakıl kullanabilirsiniz.
Kapalı bir binada çalışıyorsanız, beton dökülürken alanın yeterince havalandırıldığından emin olun. Beton tamamen kuruyana kadar havalandırmaya devam edin. Hava geçirmemesi gereken yerlerde binanın tabanının yanı sıra diğer kanalların etrafında derz dolgu (silikon) kullanmanız tavsiye edilir.
Sonuç
Trapez sac yapılar için yoğuşma rahatsız edici olsa da kontrol edilemez bir sorun değildir. Yukarıda tartışılan yöntemlerin doğru kullanımı ile nem oluşumunu en aza indirebilir ve yapınızda daha rahat, daha az nemli bir ortam yaratabilirsiniz.
Yoğunlaşma belirtileri gördüğünüzde, hızlı hareket etmek her zaman en iyisidir. Trapez sac için herhangi bir yapısal soruna neden olmadan problemi çözme şansınız olur.
Başka sorularınız varsa veya bu yazıda bahsedilen çözüm yollarıyla ilgili daha fazla tavsiye istiyorsanız, size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. 0532 202 3987 numaralı telefondan bizi arayabilir veya whatsapp hattımızdan bize mesaj yazabilirsiniz.